Bútorápolás, tisztítás

Amennyiben sokáig szeretné megőrizni ülőgarnitúrája szépségét, az alábbi útmutató segítségére lesz a szakszerű tisztításhoz, ápoláshoz.

Bőr ülőgarnitúrák ápolása

A bőr egy természetes anyag, ami lélegzik, felveszi a környezet páratartalmát. Ebből következik, hogy könnyen kiszáradhat, ha tartósan nap vagy meleg éri.  A bőr megfelelő ápolásával ezt meg lehet akadályozni, és késleltetni a folyamatot, hogy minél hosszabb ideig élvezhessük ülőgarnitúránk szépségét.

A bőrbútorok ápolási igénye függ a bőr típusától, színétől. Fontos, hogy a tisztítást és ápolást kizárólag az adott bőrtípusra kifejlesztett ápolóval végezzük. Az általános bútorápoló szerek használatát nem ajánljuk, még akkor sem, ha használati útmutatójukban fel van tüntetve a bőrbútor tisztítás is. Továbbá semmiképpen nem szabad oldószer és szilikon tartalmú szereket használni a tisztításhoz, mert ezek jelentős károkat okoznak a bőr felületén!

 • A bútorokat minden hőforrástól minimum 30 cm-es távolságra helyezzük el, máskülönben a bőr (és a műbőr is) kiszáradhat, megrepedezhet, vagy megkeményedhet, ha hosszú ideig fűtőtest mellett áll.
 • Ne tegye ki bőrbútorát közvetlen napsugárzásnak sem, mert az UV fény nemcsak a fentebb írtak szerint szárítja, de ki is fakítja a kárpit színeit.
 • Évente egyszer használjon a bőr felfrissítésre szolgáló bőrbútor-ápoló, impregnáló terméket.
 • Semmilyen esetben ne alkalmazzon oldószeres, szilikonos vagy egyéb vegyszeres tisztítást a bőr /műbőr ülőgarnitúrán, mert helyrehozhatatlanul tönkreteheti azt!

Fentiek betartásával a bőr élettartama javul, így hosszú időn keresztül élvezheti eredeti szépségét, puhaságát.

Műbőr kárpit ápolása

Akárcsak a valódi bőrök esetében, a műbőr kárpitoknál szintén az állapotmegőrzés a legfontosabb, a megfelelő tisztító- és ápolószerekkel. Az ilyen darabok is igen hosszú életűek lehetnek, ha kifejezetten a hozzájuk készült ápolószereket alkalmazzuk.

Bútorszövetek tisztítása

Kizárólag magas kopásállóságú szövetekkel dolgozunk a bútorgyártás során. Cégünknél az Aquaclean szöveteket helyezzük előtérbe az anyag strapabírósága és könnyű tisztíthatósága végett.

A bútorszövet éppúgy rendszeres ápolást igényel, mint a bőr vagy a műbőr kárpitos bútorok. Mivel az ülőgarnitúra anyaga állandó pornak és koszolódásnak van kitéve, ezért célszerű heti rendszerességgel tisztítani. Így megelőzhető, hogy a szennyeződések mélyebben bekerüljenek az anyag belsejébe.

Általános bútorszövetek tisztítása

 • A kárpitrészek szerves oldószerrel (pl. aceton, benzin, stb.) való tisztítása szigorúan tilos, mert ezek a vegyszerek károsítják a szövetet!
 • A fa részeknél enyhén mosószeres, puha ruhával tisztítsa, majd törölje szárazra a bútort. Használható fabútorokra való bútorápoló is.
 • Szemcsés súrolószerek használata tilos bármely felületen! A fa részek karcossá válnak, sérül a lakkozás, a szövetrészek pedig elszíneződhetnek, illetve az anyagba ivódnak a szemcsék és belülről dörzsölik ki azt.
 • A szövet garnitúrákat időszakosan száraz kárpittisztító habbal kezelje, illetve rendszeresen - hetente - porszívózza ki az erre megfelelő, kefés kárpittisztító fejjel.

Az  Aquaclean szövetek  tisztítása

Az Aquaclean technológia egy forradalmian új eljárás, amely lehetővé teszi, hogy a foltok csupán tiszta víz segítségével eltávolíthatók legyenek. A szövetszálakat molekuláris védőbevonattal látták el a gyártás során, így szennytaszítóvá váltak, és a foltokat könnyű eltávolítani a kárpitról.

 • Itassa fel a bútorszövetre került szennyeződést egy nedvszívó anyaggal.
 • Nedvesítsen be kézmeleg tiszta vízzel egy nedvszívó fehér kendőt, és törölje le vele a foltot.
 • Nedves kendővel lágy nyomással törölgesse a foltot körkörös irányba, ha szüksége cseréljen vizet.
 • Amennyiben a folt nem tűnik el teljesen, ismételje meg a folyamatot ahányszor csak szükséges.